מלחמת חרבות ברזל והאיומים הביטחוניים המאיימים על תושבי מדינת ישראל מדגישים שוב ושוב את החשיבות בבניית ממ"ד – או תוספת ממ"ד למי שמתגורר בבית ללא ממ"ד. כל בית שנבנה בישראל מתחילת שנות ה-90 מחויב בבניית ממ"ד או ממ"ק (מרחב מוגן דירתי או מרחב מוגן קומתי) ומה שנבנה לפני כן אין לו ממ"ד ולא ממ"ק.
מאמר מאת: משרד עורכי דין נדל"ן תל אביב
בניית ממד
בבניינים ללא ממ"ד הוספת ממ"ד נתונה לשיקולו ובאחריותו של בעל הדירה. מצב זה מביא לפערי מיגון, כלומר מצב שבו לחלק מהאוכלוסייה אין מיגון מפני מתקפת אויב או מפני רעידת אדמה. לפי פיקוד העורף פער המיגון בישראל עומד על כ-30-40%. להלן ננסה להביא לכם מעט מהחוקים הנוגעים לדבר. בכל הקשור להוראות דיני המקרקעין, חוק התכנון והבנייה, חוק ההתגוננות האזרחית וחוקים נוספים בנושא.
מהו ממ"ד?
ממ"ד הוא סוג של מקלט האמור להוות מגן בפני מתקפת אויב או רעידת אדמה עבור יושבי הבית או הקומה (במקרה של ממ"ק). ממ"ד עדיף על פני ממ"ק היות והוא נמצא בתוך הבית והוא נגיש לבני הבית והם יכולים להגיע אליו במהירות. הממ"ד בנוי מקירות בטון היורדים ממרום הבניין על ליסודות מה שנותן לו חוזק ועמידות מפני פגיעה של רסיסים והדף ומפני רעידת אדמה.
לפי תקנות ההתגוננות האזרחית ות"י (תקן ישראלי) 4422, ממ"ד חייב להיות בגודל מינימלי של 9 מטר מרובע. אלא אם כן ניתן אישור של פיקוד העורף לחדר קטן יותר. גובה הממ"ד חייב להיות בין 2.5 מטר ל-2.8 מטר. לא פחות וגם לא יותר.
מבחינה חוקית, מה צריך להיות בממ"ד
בתוך הממ"ד צריך להיות הכנה לקו טלפון, תאורה מוגנת מים, מערכת סינון אוויר וכמו כן הוא חייב לכלול דלת הדף וחלון פלדה המגן מפני רסיסים והדף. בבניינים שנבנו החל משנת 2002, לפי ת"י 944, יש גם חובה להתקין בממ"ד הכנה למזגן. לפי ת"י 4570 החל מ-2010 חלה חובה להתקין גם מערכת אוורור וסינון בממ"ד.
עד כאן הכול נראה ורוד ומבטיח, אולם יש גם חסרונות לממ"ד. קודם כל, הממ"ד אינו עמיד בפני פגיעה ישירה (עובי קירות הממ"ד הינם 30 ס"מ ואילו בכדי שהמבנה יעמוד בפני פגיעה ישירה יש צורך בעובי מינימלי של 40 ס"מ). הממ"ד עמיד אך ורק בפני הדף ורסס שמתפזרים לאחר נפילת טיל. הפתרון הממדי מותאם לאיום של תחילת שנות ה-90 – האיום של מלחת המפרץ שהיה בזמנו.
האם דייר אחד יכול לבנות לעצמו ממ"ד?
בניית ממ"ד אינה אפשרית לקומה אחת בלבד. כלומר, אם אתם מתגוררים בבית בלי ממ"ד ורוצים להוסיף ממ"ד, במידה ואתם גרים בקומה 2 ומעלה, עליכם לקבל את הסכמתם ואישורם של הדיירים שמתחתיכם להוספת הממ"ד והשתתפות בעלויות הבנייה, שגם הם הולכים ליהנות ממנה – הם הרי מקבלים גם ממ"ד…
בבניין עם ממדים, האם יש הבדל בין הקומות העליונות לקומות התחתונות?
בהחלט כן. הקומות התחתונות נחשבות בטיחותיות יותר. מכיוון שממ"ד אינו עמיד בפני פגיעה ישירה, לכן ככל שמדובר בקומה תחתונה יש פחות סיכוי לפגיעה ישירה של רקטה או טיל. הדבר נכון בעיקר באזור בעל בנייה צפופה, כשאין לטיל זווית נפילה מספיק רחבה לפגוע פגיעה ישירה בבתים התחתונים.
איך מוסיפים ממ"ד בבית?
בכדי לבנות ממ"ד יש צורך בקבלת היתר בנייה מהרשות המקומית. בתים צמודי קרקע יכולים לקבל היתר בנייה מהיר יותר. וזאת אך ורק לבית פרטי, אולם אם מדובר בבית משותף יש צורך בהסכמה של רוב השכנים. מכיוון שלבניית ממ"ד יש השלכות על ביסוס המבנה ועוד, לכן, גם אם מדובר בבית צמוד קרקע בבניין משותף, יש צורך כאמור, בהסכמת השכנים. אולם גם בזה יש הקלה, כאשר לפי תיקון 28 בסעיף 71 לחוק המקרקעין ניתן להסתפק בהסכמה של 60% מהשכנים במקום הסכמה של 75%. אם יש לכם שאלות נוספות בעניין בניית ממ"ד או בענייני תכנון ובנייה אתם מוזמנים לפנות אלינו – משרד עורכי דין ליטיגציה – כבר עכשיו.
האם אתם מחפשים עורך דין מוביל ליקויי בניה?
אתם רוצים לדעת האם צריך היתר לבריכה עילית?